Bolile profesionale pulmonare

.

main photo

Prin afectiune pulmonara profesionala se intelege o afectiune provocata sau agravata prin expunerea la substante prezente la locul de munca. Sunt foarte numeroase afectiunile pulmonare provocate sau agravate de substantele prezente la locul de munca : astmul bronsic , alveolita alergica, BPOC – bronhopneumopatia obstructiva cronica, mezoteliomul, boli infectioase,etc.

Tipuri de astm profesional

  • Astmul exista deja si este agravat la locul de munca
  • Astmul a fost provocat pentru prima data prin expunerea la o substanta prezenta la locul de munca ( produs chimic, praf )
  • Astmul de tip RADS « reactive airways dysfunction syndrome », o forma de astm severa provocata de o expunere accidentala izolata ( incediu , accident chimic ,etc) Substantele incriminate cel mai frecvent pentru a cauza un astm profesional sunt : praful provenind de la cereale, produselele dezinfectante, antibioticele, izocianatii, clorul in piscine, vaporii proveniti de la sudura. Tratamentul cel mai eficace este se se opreasca expunerea la substanta in cauza . Este important sa se confirme diagnosticul in primul an dupa aparitia simptomelor caci sansele de vindecare sunt mai mari in primul an . In cazul in care nu se poate opri expunerea acest tip de astm e foarte dificil de tratat.

Alveolita alergica Aceasta afectiune pulmonara poate sa apara ca urmare a unei reactii alergice la o substanta prezenta la locul de munca si care afecteaza alveolele . Cele mai frecvente substante sunt lichidele folosite pentru tratarea metalelor, pasarile si mucegaiurile din cereale. Tratament : ca si in cazul astmului tratamentul cel mai eficace este oprirea expunerii la substanta ce e la origine reactiei. In unele cazuri steroizi pot fi prescrisi, mai ales in cazurile cu funtie pulmonara foarte alterata.

BPOC- bronhopneumopatia obstructiva cronica
Boala cronica, lent progresiva, bronhopneumopatia obstructiva cronica este caracterizata prin o diminuare partial reversibila a debitelor pulmonare. BPOC-ul inglobeaza doua entitati : bronsita cronica si emfizem. Studiile arata ca 15-20 % din cazurile de BPOC sunt provocate macar in parte de substantele specifice prezente la locul de munca.